İSİB SEKTÖR STRATEJİ ÇALIŞTAYI YAPILDI HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ OKUL İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK ETKİLERİ YOĞUN BAKIM STANDARTLARI VE İNSAN FAKTÖRÜNÜN HASTANE ENFEKSİYONLARINA ETKİLERİ SYSTEMAIR İLE OKULLARDA OPTİMUM İÇ HAVA KALİTESİ GALATAPORT İSTANBUL’A DAIKIN İMZASI MANTOLAMANIN ‘İYİSİ’ BONUS 16 CM TAŞ YÜNÜ İLE AĞAOĞLU ÇEKMEKÖY’ DE MEVAMALL AVM -ANKARA PROJESİNDE TERCİH YİNE ATLANTIK SU KAYNAKLI ISI POMPALARI OLDU MITSUBISHI ELECTRIC YARININ ÜRETİM ANLAYIŞINA YÖN VEREN ROBOTLARINI SERGİLEDİ YEŞİL ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ DİKKATE ALAN ŞİRKETLER VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR İKLİMSA VE UGETAM, GES ALANINDA UZMAN PERSONEL İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK ASHRAE’NİN GLOBAL HVACR SUMMIT VE RAL CRC TOPLANTISI 400’Ü AŞKIN TEMSİLCİ İLE İSTANBUL’DA YAPILDI SAĞLIK, KONFOR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” ARASINDAKİ İDEAL DENGENİN KURULMASI ÖNEMLİ İZOCAM BAYİLERİNİN SON DURAĞI “BEYAZ ŞEHİR” BELGRAD OLDU ÇUKUROVA ISI’NIN FABRİKALARIN ENERJİ TASARRUFUNA KATKISI BÜYÜK

MİMSAN’ın “Şehir Çöplerinin Bertarafı ve Elektrik Enerjisi Üretimi” Projesine AR-GE Ödülü

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye’nin rekabet gücünün artırılması ve ekonominin verimlilik temelli, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasına yönelik olarak  işletmelerdeki verimliliği artıracak projeleri teşvik etmek amacıyla düzenlenen “2019 Verimlilik Proje Ödülleri” sahiplerini buldu.
 
Atıktan enerji alanında yerli teknolojinin öncü firması olan Mimsan, “Şehir Çöplerinin Bertarafı ve Elektrik Enerjisi Üretimi” projesiyle “Büyük İşletme AR-GE” kategorisinde üçüncü seçildi. “MİMSAN’ın ödülü, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sn. Hasan BÜYÜKDEDE tarafından MİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Enver İLHAN’a takdim edildi.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen “2019 Verimlilik Proje Ödülleri” sahiplerini buldu. Atıktan enerji alanında yerli teknolojinin öncü firması olan Mimsan, “Şehir Çöplerinin Bertarafı ve Elektrik Enerjisi Üretimi” projesiyle “Büyük İşletme AR-GE” kategorisinde üçüncü seçildi. KOSGEB Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül töreninde MİMSAN’ın ödülü, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan BÜYÜKDEDE tarafından MİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Enver İLHAN’a takdim edildi. 
Türkiye ekonomisinin verimlilik temelli sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasını hedefleyen bir ödül organizasyonundan üçüncülükle dönmenin gururunu yaşadıklarını belirten Enver  İLHAN, şunları söyledi: “%100 yerli ve milli sermaye ile Türkiye’nin anahtar teslimi enerji santrali kurabilen lider firmasıyız. Geliştirdiğimiz atık bertaraf teknolojileri ile sıfır atık hamlesine katkı sağlamanın yanı sıra enerjide bağımsızlık hamlesinin de en büyük destekçileri arasında yer alıyoruz. Gücümüzü AR-GE’mizden ve geliştirdiğimiz inovatif teknolojilerden alıyoruz. Bu yıl bütçemizin %10’unu AR-GE çalışmalarına ayırdık. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz projelerin ödüle layık görülmesinin gururunu yaşıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen “2019 Verimlilik Proje Ödülleri” kapsamında “Şehir Çöplerinin Bertarafı ve Elektrik Enerjisi Üretimi” projemiz, AR-GE kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü. Projemizle, şehir çöplerinden ATY ( Atıktan Üretilmiş Yakıt ) üretip, atıktan üretilen yakıtı, yakarak bertaraf etmeyi ve yakıtın bertarafı esnasında buhar türbini vasıtasıyla elektrik üretmeyi amaçladık. Projeyi, Malatya Büyükşehir Belediye’sinin şehir çöpü atıklarının verilerini baz alarak dizayn ettik. Bu kapsamda Malatya Büyükşehir Belediyesi atık sahasına 4 MW’e üretim kapasitesinde gazlaştırma & yakma tesisi kurduk.”dedi.
 
Konuşmasında projenin önemli kazançlarına da değinen İLHAN, “ Malatya Belediyesi’nin atık sahasına gelen günlük 500 ton çöpün %35’i ayrıştırılarak bertaraf ediliyor. 12 km uzaklıktaki düzenli depolama sahasına günlük yapılan kamyon sefer sayılarındaki azalma, yakıt ve araç tasarrufu da sağlıyor. Bununla birlikte çöp kamyonlarından kaynaklanan çevre ve trafik  kirliliğinin de önüne geçiliyor. Projemiz çevresel faktörler açısından da oldukça önemli. Önceden çöp depo sahasına gidip çürümeye bırakılan çöplerin içindeki çevreye zarar veren ve yıllarca çürümeyen inorganik maddeler (plastik, poşet vb.) ayrıştırma ve ATY üretme tesisi sayesinde, ayrıştırılarak gazlaştırma & yakma tesisine gönderilip bertaraf ediliyor. Kalorifik değeri düşük olan organik içerik, depolama sahasına gönderiliyor ve çöp gaz (landfill) tesisinde çürütülerek elektrik üretimi sağlanıyor. Projemizin en önemli çevresel ve ekonomik faydası ise şehir çöpü bertarafından, en verimli şekilde maksimum enerjinin elde ediliyor olması. Projeyle atık enerjiyi elektriğe çeviren tesisin mevcut kapasitesi 5,8 MW’den  9,8 MW elektrik üretim kapasitesine ulaştı. Bu entegre sistem sayesinde, aynı miktar çöp daha verimli bir şekilde enerjiye çevriliyor.” dedi.
 
Projenin kendi alanında Türkiye’de bir ilk olduğunu da belirten İLHAN, Türkiye’de birçok belediyede çöp gazı ve çürütme tesisleri olmasına rağmen; ilk kez çöpten enerjide yakma ve gazlaştırma tesisi entegre edildiğini ve projede yerli ekipman kullanıldığı için yerli ekipman teşviki alan ilk proje olduğunu belirtti. 

Haberleri paylaşmak ister misiniz ?

-